Ajankohtaista / Blogi
Frendy
Nykymaailmassa erilaiset IT- ja mobiililaitteet ovat elinehto niin yrityksille kuin kuluttajillekin. Ilman niitä työ- ja arkielämästämme tulisi hyvin takkuilevaa. Samaan aikaan on täysin tiedostettua, että IT-laitteiden valmistus ja niiden kuljetus kuormittavat ympäristöä. Olemme siis sekä laitteiden myyjinä että niiden käyttäjinä yhteisen ongelman äärellä. Miten varmistaa, että IT-laitehankinnoista syntyvä hiilijalanjälki olisi mahdollisimman pieni?
Erilaisia vaihtoehtoja laitehankintoihin
Kun hankkii IT-laitteita, on hyvä miettiä jo hankintavaiheessa, millainen käyttötarve laitteella on. Mikäli laitetta tarvitaan vain harvoin ja silloinkin lyhyen aikaa kerrallaan, IT-vuokrauspalvelu on hyvä vaihtoehto. Esimerkiksi Frendyn kautta on mahdollista vuokrata kannettavia, iPadeja ja tarpeen mukaan myös muita IT-laitteita. Verrattuna tilanteeseen, jossa jokainen vuokralaitteita käyttävä asiakkaamme hankkisi uuden laitteen (joka suurimman osan aikaa pölyyntyisi käyttämättömänä), on yksi useampaa asiakastamme palveleva laite selvästi ympäristöystävällisempi valinta.
IT-laitetta kuitenkin usein käytetään säännöllisemmin, jolloin yrityksen on järkevää hankkia laite omaksi tai leasingilla. Leasingissa laitteet palautetaan ja tyhjennetään sovitun leasingkauden päätteeksi. Leasingkauden päättyessä laitteet ovat kuitenkin usein vielä toimintakuntoisia, jolloin ollaan kysymyksen äärellä: kierrättääkö laite vai miettiäkö sille jatkokäyttöä. Toimintakuntoisten laitteiden kohdalla uusiokäyttö on aina ympäristöystävällisempi valinta, mihin myös me Frendyssä pyrimme. Laitteen kunnosta riippuen laitteesta voi olla vielä työkäyttöön tai vaikkapa vapaa-ajan koneeksi. Mikäli laite taas on tullut elinkaarensa päähän, kierrätämme sen ympäristöasiat huomioiden.
Laitevalmistajien ympäristövastuu
Suurin vastuu laitteiden ympäristövaikutuksista lankeaa luonnollisesti laitevalmistajille. Eri laitevalmistajat kertovat kotisivuillaan yritysvastuunsa painopisteistä. Laitevalintoja tehdessä kannattaa tutustua eri laitevalmistajien yritysvastuuteemoihin laitevalmistajien omilla sivuilla. Lisäksi myös puolueettomat järjestöt arvioivat laitevalmistajien onnistumista eri yritysvastuun alueilla. IT-alalla on oma TCO-laatusertifikaattinsa, jonka saaneet yritykset ovat sitoutuneet mm. tuotteiden koko elinkaaren ympäristövaikutusten minimointiin.
Voiko omilla käyttötottumuksilla vaikuttaa IT-laitteiden hiilijalanjälkeen?
Myös käyttäjillä on mahdollisuus vaikuttaa käyttämiensä laitteiden hiilijalanjälkeen. Käyttäjän on mm. mahdollista vähentää laitteen energiankulutusta muuttamalla tietokoneen energia-asetuksia siten, että näyttö sammuu, kun sitä ei käytetä vähään aikaan. Tai koneen voi sammuttaa, kun lähtee työpaikalta. Toimistolla voidaan myös siirtyä uusiutuvilla energianlähteillä tuotettuun sähköön, mikä omalta osaltaan vaikuttaa myös IT-laitteiden kuluttaman sähkön hiilijalanjälkeen.
Yksi olennaisimmista asioista, millä voi vaikuttaa IT-laitteen hiilijalanjälkeen, on hankkia käyttötarkoitukseensa mitoitettu laite. Jos tietokoneella on paljon raskaita ohjelmia ja sitä käytetään paljon, halvin tietokone ei välttämättä ole paras vaihtoehto. Jos laite ei kestä käyttöä, se pitää vaihtaa nopeammin uuteen. Siksi kannattaa miettiä jo konetta hankkiessa, millainen kone on paras sille suunniteltuun käyttötarpeeseen.
Mahdollisuuksia vaikuttaa siihen, kuinka paljon IT-laitteet kuormittavat ympäristöä elinkaarensa eri vaiheissa siis löytyy. Me laitteiden toimittajat sekä niiden käyttäjät voimme yhdessä valinnoillamme ja päätöksillämme toimia ympäristömme hyväksi nyt ja tulevaisuudessa.