Windows 10 ja MacOS 12 -tuki päättyy – mitä se tarkoittaa, ja miten yrityksen pitäisi toimia? 

13.5.2024

Microsoft on ilmoittanut, että Windows 10:n tuki päättyy 14.10.2025. Tämän jälkeen Microsoft ei enää tarjoa maksutta päivityksiä tai tukea Windows 10:lle. 

Apple ei ole julkaissut virallista päivää MacOS 12:sta tuen loppumiseen, mutta jos vanhat merkit pitävät paikkansa, tuki loppuu tämän syksyn aikana, kun MacOS 15 julkaistaan.

Yritysten on hyvä aloittaa tähän varautuminen jo nyt – tästä kirjoituksesta löydät vastauksen moneen kysymykseen.

Mitä tuen päättyminen tarkoittaa?

Kun käyttöjärjestelmän tuki päättyy, se tarkoittaa karkeasti sitä, että käyttöjärjestelmään ei enää tule (maksuttomia) tietoturva- tai ominaisuuspäivityksiä ja teknistä tukea ei ole saatavilla ilman lisämaksua.

Ilman tietoturvapäivityksiä tietokoneet ovat alttiimpia haittaohjelmille, tietojenkalasteluhyökkäyksille ja muille tietoturvariskeille. Sovellusten ja laitteiden yhteensopivuuden ylläpitäminen vaikeutuu, kun käyttöjärjestelmään ei tule uusia ominaisuuksia eikä bugikorjauksia.

Käytännön esimerkki vaikutuksista

Yleensä kun käyttöjärjestelmä “vanhenee” eli tuki päättyy, päättyy myös muiden sovellustoimittajien kiinnostus sitä kohtaan. Käytännössä voisi syntyä seuraavanlainen tilanne: kun Windows 10 -tuki päättyy, Google ei enää edistä Chrome-selaimen päivityksiä Windows 10:lle.

Jos jatkat koneen käyttöä, Windows 10 -koneen Chrome-selaimeen ei tule enää bugi- ja tietoturvapäivityksiä. Ennen pitkää esimerkiksi verkkopankki ilmoittaa, että käytät vanhaa Chromea, etkä pääse enää kirjautumaan, sillä vanhentunut selain on tietoturvariski.

Mitä vaihtoehtoja yrityksellä on?

Yrityksellä on vaihtoehtoja tilanteen ratkaisemiseksi:

  • Päivittää PC-tietokoneen käyttöjärjestelmäksi Windows 11, jos laite täyttää tekniset vaatimukset.
  • Päivittää Macin käyttöjärjestelmäksi MacOS 13 tai MacOS 14, jos laite täyttää tekniset vaatimukset.
  • Hankkia uusi tietokone uudella käyttöjärjestelmällä.

Mikä paras vaihtoehto yritykselle?

Vastaus ei ole yksiselitteinen – jokainen yllä mainittu vaihtoehto on omalla tavallaan harkinnan arvoinen. Valinta riippuu yrityksen ja käyttäjän tarpeista ja mieltymyksistä, sekä teknisestä osaamisesta.

Päätöksenteossa on tärkeää huomioida tietoturva ja tarvittavien tukipalvelujen saatavuus.

Mitä IT-kaverit suosittelevat?

Me frendyt suosittelemme ensisijaisesti käyttämään PC-tietokoneita Windows 11 -käyttöjärjestelmällä ja Maceja MacOS 14 -käyttöjärjestelmällä muun muassa aiemmin mainituista tietoturvasyistä. Mikäli laitteet ovat jo vanhempaa mallia, suosittelemme hankkimaan uudet työasemat uusimmalla käyttöjärjestelmällä varustettuna.

Käyttöjärjestelmän vaatimusten tarkastaminen ja käyttöjärjestelmän päivittäminen eivät etenkään isommissa yrityksissä kuulu niin sanotusti rivityöntekijän työlistalle, vaan ne ovat tietohallinnon tai IT-kumppanin käsissä. Kannattaa siis kääntyä oman yrityksen tai kumppanin IT-asiantuntijan puoleen.

Frendy on yrityksen paras IT-kaveri kaikissa laiteasioissa

Jos jokin jäi mietityttämään, voit ottaa meihin yhteyttä ja katsotaan yhdessä mikä vaihtoehto teidän yrityksellenne on sopivin.

Frendyn omasta FrendyShopista löydät aina ajantasaiset tietokoneet ja laitteet kilpailukykyiseen hintaan. Olemme helpottaneet valintaasi luomalla Frendy Suosittelee –valikoiman, josta löydät suosituksemme henkilöstön erilaisiin tarpeisiin: Perus, Toimisto, Edustus ja Teho. Frendy Suosittelee –valikoima päivittyy säännöllisesti ja valinnoissa korostuu käyttötarpeiden lisäksi vahvasti myös ympäristövastuu – priorisoimme laitteita valitessa matalamman hiilidioksidipäästön laitemalleja. Verkkokaupan käyttö on yksinkertaista ja helppoa. Tutustu videoon.

Puuttuvatko tunnukset FrendyShoppiin? Tilaa täältä.