Moderni päätelaitehallinta – Uhka vai mahdollisuus?

Harvan organisaation verkon reuna löytyy enää pelkästään siitä tutusta ja turvallisesta toimiston nurkassa humisevasta palomuurista, vaan laitteita saattaa löytyä käyttäjien kotiverkoista, mökeiltä tai jopa lähikahviloiden langattomista verkoista. Nykypäivänä on tärkeää voida hallita laitteita mistä tahansa verkosta. Modernilla päätelaitehallinnalla tämä on mahdollista, mutta mitä sillä oikeastaan tarkoitetaan?

Matias Haapaniemi | Frendy

Moderni päätelaitehallinta ei ole kiveen hakattu tekninen termi, vaan enemmänkin adjektiivi, jolla kuvataan tuotteen toimintamallia. Päätelaitteita on tärkeää voida hallita minkä tahansa verkon yli, koska se on ainut vaihtoehto, jolla voidaan taata, että laite saa nopeasti uudet määritykset, joka taas puolestaan mahdollistaa, että muutokset tapahtuvat päätelaitteilla tuntien sisään siitä, kun tarve niille on huomattu, eikä silloin kuin laite seuraavaan kerran saa yhteyden paikalliselle palvelimelle.

Päätelaitteiden ohjelmistojen ylläpito saattaa kuulostaa aikaa vievältä ja useat organisaatiot luottavat pelkästään ohjelmistojen automaattisiin päivityksiin, mutta näin ei tarvitse olla. On tärkeää voida pakottaa päätelaitteille vakioidut ohjelmistot ja samalla varmistaa, että ne päivittyvät automaattisesti vähintään haluttuun versioon. Keskitetty sovellusjakelu säästää IT-tiimin aikaa ja samalla mahdollistaa reaaliaikaisesti päivittyvän sovellusinventaarion päätelaitteista? Center for Internet Security (CIS) on luokitellut sovellushallinnan kriittiseksi tietoturvakontrolliksi, koska valvonta ja seuranta on lähes mahdotonta, jos ei tiedetä mitä sovelluksia päätelaiteilla suoritetaan.

Modernilla päätelaitehallinnalla voidaan myös vahvasti vaikuttaa käyttäjäkokemukseen. Kun laitteet ovat laajemmin ja helpommin hallittavissa, voidaan vähentää käyttäjäohjeistuksia esim. sovelluksien kriittisiin päivityksiin. Käyttäjäystävällisyys on tyypillisesti huomioitu paremmin moderneissa tuotteissa verrattuna perinteisiin ratkaisuihin. Esimerkiksi käyttöjärjestelmän päivitykset voidaan asentaa nykyään hyvin joustavasti antamalla käyttäjälle viikko aikaa asentaa päivitykset käyttäjän omilla ehdoilla ja vasta viikon jälkeen pakottaa ne asentumaan laitteelle. Tietoturvaakaan ei tarvitse uhrata käyttäjäehtoisuuden takia, koska päätelaitteille voidaan puskea nopeasti muutoksia esimerkiksi silloin, kun havaitaan kriittinen haavoittuvuus, voidaan sen korjaava päivitys määrittää asentumaan välittömästi.

Modernit hallintatuotteet tuovat helpotusta myös laitteiden asennusprosessiin, koska niissä ei ole tyypillisesti sidonnaisuuksia tiettyyn verkkoon. Microsoft Intunen mukana tulee provisiointituote Autopilot, jolla laitteet voidaan asentaa hallintaan mistä tahansa verkosta, kuten esimerkiksi laitteen tukkurin tiloissa. Huomattavan kevyt esiasennusympäristö tarjoaa myös pienille organisaatioille mahdollisuuden käyttää vakioitua esiasennusta, kun perinteisillä tuotteilla vaaditaan paljon ylläpitoa ja suuria palvelun aloitusmaksuja. Tyypillisesti Autopilot -esiasennuspalvelu on myös organisaatiolle edullinen ja kustantaa vain muutamia kymmeniä euroja per laite.

Tietoturva ja auditointi ovat oleellinen osa modernia päätelaitehallintaa. On tärkeää voida todeta milloin, mistä ja kuka laitteelle on kirjautunut. On tärkeää valvoa myös toimivatko päätelaitteelle lisätyt määritykset oikeasti olettamatta, että ne toimivat halutulla tavalla. Modernit työkalut mahdollistavat esimerkiksi levysalauksen, palomuurin, paikallisten admin-tunnuksien, käyttöjärjestelmäversion ja tietoturvatuotteen statuksen seurannan. Seurannalla voidaan huomata, jos laitteelle ei olekaan jostain syystä asentuneet Windows-päivitykset useampaan kuukauteen, vaikka niiden on oletettu asentuneen.

Moderni päätelaitehallinta tukee vahvasti organisaation pilvisiirtymää, koska pilvipohjaisilla tuotteilla voidaan korvata hyvin laajasti päätelaitteiden riippuvuudet paikallisiin palvelimiin. Keskitetty kirjautuminen laitteille voidaan toteuttaa Microsoft Entra ID:lla ja laitehallinta Microsoft Intunella. Näillä kahdella tuotteella voidaan korvata hyvin laajasti perinteinen Active Directory -malli ja vähentää radikaalisti tarvetta palvelimille sekä päästä lähemmäs natiivipilviratkaisuja, joilla saavutetaan niitä oikeita kustannussäästöjä.

Pilvipohjaiset hallintatuotteet ovat ’evergreen’ -mallin mukaisia, eli ne kehittyvät jatkuvasti eikä niillä ole elinkaarta, minkä takia niitä ei tarvitse päivittää uudempaan versioon 5 vuoden päästä. Modernit päätelaitehallintatuotteet ovat nopeita ottaa käyttöön, ylläpitää ja ne ovat joustavia tarjoten kaiken kokoisille organisaatiolle samat kyvykkyydet tuottaa modernia päätelaitehallintaa ilman suuria investointeja.

Modernin päätelaitehallinnan tarjoamat edut ja mahdollisuudet ovat kiistattomat. Sen avulla voidaan hallita monipuolisesti eri laitteita mistä tahansa, varmistaa tietoturvaa, optimoida laitteiden ja ohjelmistojen ylläpito sekä parantaa käyttäjäkokemusta. Nämä hyödyt korostuvat erityisesti nykypäivänä, kun työnteko on siirtynyt yhä enemmän digitaaliseen maailmaan ja laitteet ovat hajautettuna ympäri maailmaa. Koska moderneja hallintatuotteita voidaan ottaa käyttöön nopeasti, joustavasti ja ilman suuria investointeja, ne tarjoavat erinomaisen työkalun organisaatioille, jotka haluavat pysyä ajan tasalla teknologian nopeasti kehittyvässä maailmassa. Lisäksi niiden käyttäjäpohjainen hinnoittelumalli tarjoaa ennen näkemätöntä joustavuutta, mikä on erityisen houkuttelevaa pienemmille ja keskisuurille yrityksille.

Haluatko kuulla lisää? Ota frendyihin yhteyttä!