Stödet för Windows 10 och MacOS 12 upphör – vad betyder det och hur skall ett företag agera?

14.5.2024

Microsoft har meddelat att stödet för Windows 10 upphör den 14 oktober 2025. Efter detta erbjuder Microsoft inte längre gratis uppdateringar eller stöd för Windows 10.

Apple har inte annonserat ett officiellt datum när MacOS 12 stödet avslutas, men enligt gammal vana kan stödet upphöra någon gång i höst när MacOS 15 utges.

Bäst att förbereda sig för detta redan nu – i denna artikel hittar du svaret på många frågor.

Vad betyder upphörandet av stödet?

När operativsystemstödet upphör betyder det ungefär att det inte längre kommer att finnas (gratis) säkerhets- eller funktionsuppdateringar för operativsystemet, och teknisk stöd kommer inte att finnas tillgänglig utan extra kostnad.

Utan säkerhetsuppdateringar är datorer mer sårbara för skadlig programvara, nätfiskeattacker och andra säkerhetsrisker. Att upprätthålla kompatibiliteten för applikationer och enheter blir svårt när det inte finns några nya funktioner eller buggfixar i operativsystemet.

Ett praktiskt exempel på effekterna

Vanligtvis, när operativsystemet “föråldras”, det vill säga stödet upphör, upphör också intresset från andra applikationsleverantörer för det. I praktiken kan följande situation uppstå: när Windows 10-stödet upphör kommer Google inte längre att utveckla Chrome-webbläsaruppdateringar för Windows 10.

Om du fortsätter att använda maskinen kommer webbläsaren Chrome på Windows 10-maskinen inte längre att ta emot bugg- och säkerhetsuppdateringar. Snart informerar till exempel nätbanken om att du använder en gammal version av Chrome, och att du inte längre kan logga in, eftersom en föråldrad webbläsare är en säkerhetsrisk.

Vilka alternativ har företaget?

Företaget har alternativ för att lösa situationen:

• Uppdatera PC-datorns operativsystem till Windows 11, om enheten uppfyller de tekniska kraven.
• Uppdatera Mac-operativsystemet till MacOS 13 eller MacOS 14, om enheten uppfyller de tekniska kraven.
• Skaffa en ny dator med ett nytt operativsystem.

Vilket är det bästa alternativet för företaget?

Svaret är inte entydigt – varje alternativ som nämns ovan är värt att överväga på sitt eget sätt. Valet beror på företagets och användarens behov och preferenser, samt tekniskt kunnande.

När man fattar beslut är det viktigt att ta hänsyn till informationssäkerhet och tillgången till nödvändiga stödtjänster.

Vad rekommenderar vi?

Vi på Frendy rekommenderar att man i första hand använder PC med operativsystemet Windows 11 och Mac med operativsystemet MacOS 14 bland annat av de tidigare nämnda datasäkerhetsskäl. Om enheterna redan är av en äldre modell rekommenderar vi att du skaffar nya arbetsstationer som är utrustade med det senaste operativsystemet.

Att kontrollera kraven på operativsystemet och uppdatera operativsystemet, särskilt i större företag, ingår inte i en linjearbetares uppgifter, utan ligger i händerna på informationsledningen eller IT-partnern. Det är alltså värt att vända sig till ditt företags eller partners IT-expert.

Frendy är företagets bästa IT-kompis gällande hårdvara

Om du undrar över något kan du kontakta oss så ser vi tillsammans vilket alternativ som passar ditt företag bäst.

I Frendys egen FrendyShop kan du alltid hitta uppdaterade datorer och enheter till konkurrenskraftiga priser. Vi har gjort ditt val enklare genom att skapa Frendy Recommends, där du kan hitta våra rekommendationer för personalens olika behov: Basic, Office, Executive och Power. Frendy Recommends-utbudet uppdateras regelbundet och utöver användningsbehoven betonas även miljöansvar starkt i urvalen – vi prioriterar utrustning vid val av utrustningsmodeller med lägre koldioxidutsläpp.

Nätbutiken är lätt att använda. Kolla in videon (på finska).
Har du inte användarkonto till FrendyShop? Beställ här.