I Vasa är det morgonkaffet som ligger bakom allt

Morgonens början är en av dagens höjdpunkter för vasagänget. När klockan slår åtta på Frendys Vasa-kontor fylls kafferummet av doften av nybryggt kaffe och avslappnat prat. Arbetsgruppen samlas, och under samtalen delar man inte bara jobbnyheter, utan också delar av sina egna liv. Ibland löser man även problem på kaffemötena. IT-supportpersonen Victoria Bäckström säger att saker ibland till och med löser sig bättre på kaffepausen när många kloka huvuden slår ihop sig för att lösa ett problem.

Språkbad = kielikylpy

Vasas frendymedarbetare använder det svenska ordet språkbad om sin arbetsgemenskap. På kontoret talas det både svenska, finska och engelska. Vasa-kontoret sysselsätter totalt cirka 10 personer och de kommer överens på alla tre språken, även om arbetsgemenskapens huvudspråk är svenska. Tejpningarna av Frendys Vasa-kontor välkomnar besökare till kontoret på båda språken: Tervetuloa/Välkommen!

Språket ger sin egen speciella krydda till Vasa-kontoret, eftersom miljön huvudsakligen är svenskspråkig. Det finns många svensktalande kunder i Vasa, och att betjäna dem på deras modersmål är en hjärtefråga för Frendy. Särskilt långvariga kunder förväntar sig att få svenskspråkig service, och därför är utmärkta kunskaper i svenska också ett viktigt trumfkort vid nyrekryteringar. I Vasa är den svenskspråkiga servicen samtidigt en konkurrensfördel och en självklarhet.

Arbetskulturens hemlighet finns på kontoret

Vasagängets medarbetare Victoria, John och Pia berömmer arbetsgemenskapens humor och avslappnade atmosfär. Man hittar alltid kollegor för lunchsällskap på en närliggande restaurang. Lunch är inte bara en matpaus, utan också laddning av de sociala batterierna med kollegorna.

John Mellberg, som nyligen klev in i servicechefens skor, avslöjar hemligheten bakom Vasas arbetskultur. Det flesta från teamet sitter på plats på kontoret, vilket gör att en kultur kan växa fram på ett helt nytt sätt. Möten ansikte mot ansikte skapar öppna samtal och fördjupar teamets känsla av samhörighet.

Victoria, som njuter av laganda och flexibelt när- och distansarbete, betonar hur de flexibla arbetstiderna gör vardagen smidig. Det är lättare att förena arbete och fritid när man flexibelt kan variera mellan distansarbete och närarbete efter behov. Av arbetsledare och medarbetare får man också mycket stöd i de dagliga utmaningarna.

Ekonomiexperten Pia Lind har trivts i huset i nästan 26 år. Även om det också finns möjlighet till distansarbete föredrar Pia ändå att gå till kontoret på morgonen. Hennes dag börjar med en kaffebryggningsritual klockan 7:30, då kollegorna samlas för en gemensam kaffestund. Enligt Pia är det bästa med Frendy det stöd hon får av sina kollegor – det finns alltid någon som är redo att hjälpa till. Trivseln ökar av trevliga teammedlemmar från runt om i Finland, som man har kontakt med upp till flera gånger i veckan, till exempel över virtuella kaffepauser.

Ligger morgonkaffet bakom allt?

Ligger morgonkaffet bakom allt, eller är det havsbrisen som för med sig Vasafrendynas positiva energi? Trots att Vasa-solen delvis kan bidra till den avslappnade och varma arbetskulturen, finns det ett element som står i centrum för denna berättelse: Morgonkaffet som Pia brygger och pratsällskapet. Föreställ dig ögonblicket när doften av nybryggt kaffe fyller kontoret. Det är inte bara en koffeinladdning för arbetsdagen, utan nyckeln till en avslappnad laganda och en positiv attityd. Distansarbetets ensamhet glöms bort för ett ögonblick när det finns kollegor runtomkring att skratta och prata med.

Vasa-kontoret är ett färskt exempel på hur morgonkaffe och laganda kan göra varje dag lite bättre. Och kanske är hemligheten att ibland behöver du bara en god kopp kaffe och ett gäng kollegor för att dela det ögonblicket med.

 

Läs mer om Frendy på svenska: Frendy på svenska