Vaasassa kaiken takana on aamukahvi

Aamun aloitus on yksi vaasalaisten päivän kohokohtia. Kun kello lyö kahdeksan Frendyn Vaasan toimistolla, taukotila täyttyy tuoreen kahvin tuoksusta ja rennosta puheensorinasta. Työporukka kerääntyy yhteen, ja jutustelun lomassa jaetaan paitsi työkuulumisia myös palasia omasta elämästä. Välillä kahvipalavereissa ratkotaan myös ongelmia. IT-tukihenkilö Victoria Bäckström toteaa, että joskus kahvitauolla saa ratkaistua tikettejä jopa paremmin, kun on monta päätä yhdessä ratkomassa ongelmaa.

Språkbad = kielikylpy

Vaasan frendyt käyttävät työyhteisöstään ruotsinkielistä sanaa språkbad (=kielikylpy). Toimistossa leppoisaa puheensorinaa kuuleekin niin ruotsiksi, suomeksi kuin englanniksi. Vaasan toimistolla työskentelee yhteensä noin 10 henkilöä ja he tulevat toimeen kaikilla kolmella kielellä, vaikka työyhteisön pääasiallinen kieli onkin ruotsi. Frendyn Vaasan toimiston teippaukset toivottavat vierailijat tervetulleiksi toimistoon molemmilla kielillä: Tervetuloa/Välkommen!

Kieli tuokin Vaasan toimistolle oman erityismausteensa, sillä ympäristö on pääasiassa ruotsinkielinen. Vaasassa ruotsinkielisiä asiakkaita on paljon ja heidän palvelemisensa omalla äidinkielellään on frendyille sydämen asia. Varsinkin pitkäaikaiset asiakkaat odottavat saavansa ruotsinkielistä palvelua, ja siksi myös erinomainen ruotsin kielen taito on tärkeä valtti uusissa rekrytoinneissa. Ruotsinkielinen palvelu on Vaasassa samalla kilpailuetu ja itsestäänselvyys.

Työkulttuurin salaisuus löytyy toimistolta

Vaasalaiset frendyt, Victoria, John ja Pia, kehuvat työyhteisön huumorintajua ja rentoa ilmapiiriä. Lounaalle läheiseen ravintolaan löytyy aina seuraa työkavereista. Lounas ei ole pelkkä ateriatauko, vaan myös sosiaalisten pattereiden lataamista kollegoiden kanssa.

John Mellberg, joka asteli vastikään palvelupäällikön saappaisiin, paljastaa Vaasan työkulttuurin salaisuuden. Suurin osa tiimistä istuu paikan päällä toimistolla, mikä mahdollistaa kulttuurin syntymisen aivan uudella tavalla. Kasvotusten tapahtuvat kohtaamiset luovat avoimia keskusteluja ja syventävät tiimin yhteenkuuluvuuden tunnetta.

Victoria, joka nauttii tiimihengestä ja joustavasta lähi- ja etätyöstä, korostaa liukuvien työaikojen antamaa arjen joustoa. Työn ja vapaa-ajan yhteensovittaminen on helpompaa, kun voi sovittaa etä- ja lähityöskentelyn tarpeen mukaan. Esihenkilöiltä ja työkavereilta saa myös paljon tukea päivän haasteissa.

Taloushallinnon asiantuntija, Pia Lind, on viihtynyt talossa lähes 26 vuotta. Vaikka tarjolla on myös etätyömahdollisuus, Pia suuntaa edelleen aamuisin mieluiten toimistolle. Hänen päivänsä alkaa kahvinkeittorituaalilla kello 7:30, jolloin työkaverit kokoontuvat yhteiseen kahvihetkeen. Pian mukaan parasta Frendyllä on työkavereiden antama tuki – aina löytyy joku, joka on valmis auttamaan. Viihtyvyyttä lisäävät mukavat tiimiläiset ympäri Suomea, joiden kanssa ollaan yhteydessä jopa useita kertoja viikossa muun muassa yhteisillä virtuaalikahvitauoilla.

Onko aamukahvi kaiken takana?

Onko aamukahvi kaiken takana vai onko Vaasan frendyjen positiivinen energia merituulen tuomaa? Vaikka työkulttuurin rentous ja sydämellisyys voivat osaltaan heijastua Vaasan auringosta, on yksi elementti, joka nousee tämän tarinan keskiöön: Pian keittämä aamukahvi ja juttuseura. Kuvittele hetki, kun tuoreen kahvin tuoksu täyttää toimiston taukotilan. Se ei ole vain kofeiinilataus työpäivään, vaan avain rennolle tiimihengelle ja positiiviselle asenteelle. Etätyöajan yksinäisyyden unohtaa hetkeksi, kun ympärillä on työkavereita, joiden kanssa nauraa ja jutustella.

Vaasan toimisto onkin raikas esimerkki siitä, miten aamukahvi ja yhteishenki voivat tehdä jokaisesta päivästä himpun verran paremman. Ja kenties salaisuus piilee siinä, että joskus tarvitaan vain yksi hyvä kuppi kahvia ja joukko frendyjä jakamaan se hetki.

 

Läs mer om Frendy: Frendy på svenska