Mitä yrityksen tulee huomioida pilvisiirtymää suunnitellessa?

Frendy | Santtu Mattsson

Yrityksen ottaessa loikkaa kohti pilvisiirtymää, on tärkeää ajatella asiaa kokonaisvaltaisesti eikä vain lähteä niin sanotusti soitellen sotaan. Kerroimme jo aikaisemmassa blogissa esimerkiksi eri pilvimallien hyödyistä sekä rajoitteista ja tässä kirjoituksessa keskitymme koostamaan tärkeimmät seikat, jonka avulla pilvisiirtymän suunnittelu sujuu mutkattomammin.

Lähtökohtaisesti palveluita voi yleensä pyörittää missä tahansa pilvessä, mutta liikaa ei voi korostaa, että se jutun juoni on siinä oikean pilvimallin valinnassa. Oikean pilvimallin valinta on tärkeä, jotta tehdään optimaalinen valinta kustannusten, tietoturvan, liiketoiminnan jatkuvuuden, palveluiden skaalautuvuuden ja ylläpidettävyyden kannalta.

Myöskään kumppanin tärkeyttä ei voi väheksyä. On ensiarvoista, että matkalla pilvisiirtymään mukana on osaava kumppani. Kumppanin tulee ymmärtää eri pilvien ominaisuudet ja hyödyt sekä tuntea lainsäädännölliset asiat esimerkiksi datan säilytykseen liittyen. Kumppanin tulee tietää miten palveluita kannattaa muokata, jotta eri malleista saadaan ulosmitattua ja optimoitua hyödyt.

Kun palveluita lähdetään siirtämään pilvestä toiseen, on mietittävä mitä muutoksia kannattaa samalla tehdä palveluihin. Se mikä toimii toisessa pilvessä, ei usein ole optimaalinen ratkaisu toiselle alustalle. Paikallisesta pilvestä kumppanin pilveen siirtyessä palveluita kannattaa konsolidoida samalla, eli esimerkiksi luopua ylimääräisistä tai tarpeettomista palveluista, palvelimista tai niiden resursseista. Julkisesta pilvestä usein merkittäviä hyötyjä on saatavilla palveluiden siirtämisestä pyörimään palvelimilta nk. alustapalveluiden (PaaS) päälle.

Tietoturvan tulee aina olla keskiössä, kun palveluihin tehdään muutoksia. Eri pilvimalleissa palvelut ja datat sijaitsevat eri sijainneissa, joihin asiakkaan verkosta ja päätelaitteilta yhteydet otetaan hieman eri tavoin. Muun muassa tästä syystä tietoturva pitää rakentaa aina hieman eri tavalla, jotta voidaan varmistaa sen olevat riittävällä tasolla.

Pilvisiirtymää suunnitellessa tulee katsoa vuosien päähän. Kun valintoja tehdään, ei katsota vaan tämänhetkistä tilannetta, vaan asioita tulee miettiä vuosien päähän. Esimerkiksi paikallisen pilven rautainvestointi on tehtävä vähintään 3-5 vuoden ajalle, mutta myös skaalautuvasta julkisesta pilvestä kustannushyötyjä saadaan enemmän, jos pystytään ainakin tietyiltä osin sitoutumaan 1 tai 3 vuoden ajaksi palveluihin.

Kaikki tämä (vähintään) pitää ottaa huomioon pilvisiirtymää suunnitellessa. Kaikki edellä mainitut vaativat huolellista vertailua ja suunnittelua, jonka johtopäätösten pohjalta tehdään projektoinnin kautta tarvittavat muutokset, siirrot ja käyttöönotot.

Haluatko kuulla lisää? Ota yhteyttä tai tutustu tarkemmin miksi pilviloikka Frendyn kanssa kannattaa.