Yrityksen lähiverkko on sujuvan ja tietoturvallisen työn edellytys

Mika Pesonen | Frendy

Yrityksen lähiverkko on vain sen omassa käytössä oleva verkko, joka yhdistää laitteet toisiinsa. Tähän verkkoon ei ole pääsyä muilla kuin yrityksen sallimilla tahoilla. Toimiessaan yrityksen lähiverkko mahdollistaa muun muassa verkkolevyjen ja verkkopohjaisten sovellusten käyttämisen.

Lähiverkko koostuu tyypillisesti toimipisteet yhdistävästä palomuurista sekä tarvittavasta määrästä kytkimiä ja langattomia tukiasemia.

Lähiverkon ongelmat sujuvan työn tukkeena

Tyypillisen yrityksen lähiverkkoon liittyy monenlaisia ongelmia:

  • Toimistossa on katvealueita, joissa langaton verkko ei toimi, koska sitä ei ole suunniteltu oikein.
  • Laitteita ei hallita keskitetysti, minkä takia ongelmatilanteissa vianselvitys ontuu ja käyttäjän aikaa kuluu odotteluun.
  • Kenelläkään ei ole kokonaiskuvaa, mistä laitteista verkko rakentuu ja mitä laitteita siihen kytkeytyy.
  • Verkkoa ei valvota, vaan ongelmiin havahdutaan vasta kun jokin lakkaa lopullisesti toimimasta.
  • Tökkivä netti hidastaa työntekoa ja yhteydenpitoa.
  • Verkkolaitteet muodostavat vakavan tietoturvauhan, jos (ja useimmiten kun) ne jäävät päivittämättä.

Perinteisesti toteutetussa verkossa ongelmien selvittäminen vie aikaa

Kun kaikki ei suju kuten Strömsössä ja käyttäjä ei pääse verkkolevylle, internetin käyttö takkuaa tai internetyhteys ei toimi lainkaan, perinteissä lähiverkossa vianmääritys etenee seuraavasti: katso WLAN-hallinnasta, katso kytkimeltä, katso palomuurilta, soita operaattorille. Koko tämän ajan käyttäjä odottelee, josko pääsisi jatkamaan töitään.

Nykyaikaisempi vaihtoehto on toteuttaa lähiverkko niin, että kaikki verkon laitteet ovat yhdessä hallinnassa. Yhdestä hallinnasta verkon liikenne nähdään kerralla aina käyttäjän työasemalta Internetiin tai jopa sovellukselle asti ja vianselvitys sujuu nopeammin.

Lähiverkko voi tarjota avoimen oven tietoturvarikolliselle

Kaikki verkon laitteet vaativat päivityksien säännöllistä tarkastamista ja asentamista. Päivittämätön lähiverkko on avoin tietoturvauhille eikä yksikään yritys ole siis turvassa koosta, sijainnista tai liikevaihdosta riippumatta.

Aiemmin tietoturvarikolliset valitsivat ensin yrityksen, johon halusivat murtautua ja etsivät sitten keinon päästä sisään. Nyt automatiikka hakee kaikki verkon haavoittuvat laitteet ja uusia haavoittuvuuksia hyväksikäytetään todella nopeasti. Usein siis katsotaan mihin kaikkialle päästään sisään ja vasta sitten, että missäs nyt ollaan.

Monesti käy niin, että verkkolaitteita ei päivitetä säännöllisesti tai välttämättä ei koskaan. Tämä käy ilmi muun muassa haavoittuvuuskartoituksissa, joita toteutamme asiakkaiden verkkoympäristöihin. Huonoin tilanne on silloin, kun asia paljastuu vasta tietomurron kautta.

Miten yrityksen kannattaa hankkia lähiverkko?

Verkkolaitteiden hankinta on yritykselle sinänsä simppeliä, mutta miten lähiverkosta saa toimivan, helposti ylläpidettävän ja tietoturvallisen? Ensinnäkin kannattaa tutustua vaihtoehtoihin ja valita pilvihallinnan mahdollistava teknologia. Toiseksi on tärkeää pohtia, kuka verkkoa ja sen laitteita ylläpitää.

Monesti yritykselle vaivattomin valinta on hankkia lähiverkko palveluna, jolloin kumppani toimittaa laitteet, huolehtii niiden toimivuudesta ja tietoturvasta, eikä yrityksen tarvitse tehdä suuria kertainvestointeja. Lue lisää lähiverkosta palveluna.